Merken maken verkoopt toch niet?
Het merkdenken is best nog wel lastig te verkopen, sprak een collega onlangs uit. Het verbaasde mij enerzijds en zette anderzijds aan tot nadenken.
Want is dit echt zo? We zijn namelijk beiden overtuigd van het feit dat een organisatie met een herkenbare, onderscheidende identiteit succesvoller is dan vergelijkbare organisaties in vergelijkbare sectoren. Dat is gebleken uit onderzoek van Booz, Allen, Hamilton (2005) en zien we in de dagelijkse praktijk.
Het vereist inderdaad enige standvastigheid, want het (uit)bouwen van een merk is de verantwoordelijkheid van de hele organisatie en niet alleen voorbehouden aan de afdeling marketing en communicatie. De merkidentiteit is de basis van alle communicatie en geeft richting aan het doen en laten van de organisatie. Wanneer iedereen dit begrijpt, voelt en leeft, is het veel eenvoudiger om eenduidig en onderscheidend naar buiten te treden.
Dit houdt in dat je als merkenbouwer met alle afdelingen binnen een organisatie te maken krijgt. Het houdt in dat je niet als enige of met een select gezelschap verantwoordelijk bent voor de inspanningen en de resultaten. Immers, iedereen afzonderlijk en alle medewerkers samen kunnen en moeten bijdragen aan de levensvatbaarheid van de organisatie, dat toch een van de belangrijkste bestaansredenen is. Het houdt ook in dat je als merkenbouwer altijd verder kijkt dan de vraag om het echte antwoord boven water te krijgen.
Stelt u zichzelf weleens de volgende vragen?
- We willen meer en beter contact met onze klanten
- We willen meer publiciteit
- We willen meer omzet
- We willen ons online beter profileren
- We willen beter zichtbaar zijn
- We willen ons onderscheiden van concurrenten
Vast wel en waarschijnlijk kunt u deze lijst nog veel verder aanvullen. En als we de vragen nalopen, valt u dan ook op dat meerdere afdelingen een substantiële bijdrage kunnen leveren aan de oplossingen en resultaten? En als iedereen weet waar het merk voor staat en hoe dat wordt uitgedragen, het veel eenvoudiger is om met een oplossing te komen in de geest van de organisatie? Waarom zou u daar dan geen gebruik van maken? Want dit is waardoor de (meer)waarde van iedere persoon en iedere afdeling naar voren komt. Dit is wat het gemakkelijker maakt om in te spelen op veranderende omstandigheden om als organisatie te overleven. Dit is het bouwen van een merk dat verkoopt.