Hoe win je (geen) klanten met Facebooks like, share, win?
Bankstellen, steigerhouten meubels, woonaccessoires, bedden: een gemiddelde Facebook timeline puilt uit van de acties. ‘Like ons, deel dit bericht en win…’ En na een paar dagen weer hetzelfde bericht. ‘We naderen de 250 likes, het bankstel gaat er bijna uit!’ Maar win je er ook klanten mee?
Facebooks like en share terreur
Facebook is not amused met de ongebreidelde like en share acties van bedrijven. Ten eerste is het voor Facebook een verdienmodel van niks. En de kip moet natuurlijk wel gouden eieren blijven leggen voor de aandeelhouders met hun dure aandelen. Ten tweede vindt Facebook dit soort berichtgeving een vervuiling van de timeline (en gelijk hebben ze). Dat jij die gehaakte poef al in jouw woonkamer ziet staan alla, maar of de rest van je vrienden dit ook wil, is natuurlijk maar zeer de vraag. En dan zijn er ook nog mensen die hun Facebook account puur en alleen gebruiken voor dit soort winacties.
Blijf je als bedrijf inzetten op like en share acties dan is het een kwestie van tijd dat Facebook je bedrijfspagina op zwart zet. Je zult dus via een betaalde app acties moeten gaan uitzetten. Dit heeft als voordeel dat je doelgroepen veel gerichter kunt benaderen en resultaten beter meetbaar zijn. Toch is dit niet het enige. Vraag jezelf af hoe hoog de conversie richting sales nu eigenlijk is en of er ook beter manieren zijn om fans aan je merk te binden.
Hoe win je wel klanten?
Wil je klanten voor je winnen, loop dan niet klakkeloos achter de meute aan. Jouw bedrijf is immers uniek en onderscheidt zich van de concurrentie. De volgende drie vragen kunnen je hierbij helpen:
- Wie ben ik als bedrijf?
Hoe wil ik mijn bedrijf neerzetten, hoe wil ik dat mijn doelgroep mij ziet? Grijp terug op je kernwaarden en toets je acties hier voortdurend aan. Is origineel bijvoorbeeld een van je kernwaarden dan begrijp je dat de like, share en win actie hier niet bij past.
- Wie is mijn doelgroep?
Wellicht zit je doelgroep op Facebook, maar dan nog is het zaak om met scherp te schieten. De gehaakte poef mag dan erg hot zijn bij vrouwen tussen de dertig en veertig jaar, maar helemaal niet bij mannen (die jouw ‘like en share’ actie nu wel zien) of bij jongere vrouwen. Het kan zelfs een anti sentiment op gaan wekken jegens jouw merk.
- Wat waardeert mijn doelgroep?
De mensen die wat willen winnen zijn niet perse je fans, andersom gaat wel op: je fans vinden het wel leuk om zo nu en dan iets te winnen. Je echte fans vinden winnen leuk, maar bijdragen aan je merk het summum. Laat ze daarom meepraten over de kleuren waarin de poef verkrijgbaar moet zijn of laat ze een poef ontwerpen en neem het mooiste ontwerp, waarop het meest gestemd wordt, in productie.
- Hoe volg ik de actie op?
En dan heb je 250 likes erbij. Wat is de vervolgstap? Weer een zelfde soort actie? Of ga je kijken hoe je de online actie offline door kunt zetten. Organiseer bijvoorbeeld een workshop waarin je je eigen poef bekleedt.
Er zijn heel veel originele manieren om van klanten fans te maken en van fans klanten. Zet ze in en ontdek dat oprechte communicatie heel veel meer voor je merk doet dan het klakkeloos volgen van anderen.
Wat een grote onzin dit!!! Ik ben ook iemand die het leuk vind acties te delen om prijsjes te winnen. Maar ik ben hierdoor bij veel bedrijven terecht gekomen waar ik ook daadwerkelijk klant ben geworden en spullen koop. En waar ik nog niet eens gewonnen heb! Bovenstaande schikt onnodig af, want ik weet dat er gewoon veel meer omzet komt door winacties. Ik win lang niet alles, dus zal ook mijn goederen die ik nodig heb moeten kopen. Daarnaast zie ik vaak genoeg leuke items die ik dan niet win en besluit ze toch te kopen. Daarmee slaat deze blog echt nergens op! Het is niet zo zwart / wit. Ik ben én mama, én buurvrouw, én familie dus mijn facebook wall komt bij veel mensen terecht die ik ken. Ook heb ik zoveel nieuwe bedrijven leren kennen waar ik nu aanschaf dat ik mij niet kan indenken waarom er zo’n bangmakerij moet zijn. Slaat nergens op!
Beste Linda,
Bedankt voor je reactie. Ik ben niet tegen win acties hoor, integendeel. Wat ik minder goed vind aan de acties op Facebook is dat ze allemaal op elkaar lijken. Share en like is zo gemakkelijk. Dat kan toch origineler? Het is niet mijn bedoeling om aan bangmakerij te doen, maar een kritische noot mag wat mij betreft gekraakt worden en wie weet inspireert het over en weer om meer uit Facebook te halen.
Groeten van Engelien
Mijn inziens is het juist die makkelijkheid die ervoor zorgt dat het heel laagdrempelig is voor mensen om te volgen én reclame te maken door te delen. Daarnaast is het al vaker voorgekomen dat ik met iemand zat te praten en alss het dan over iets ging dat de ander zocht, dat ik dan door mijn Facebook delen wist; dáár moet je zijn! Zo worden er toch klanten uit Facebook gehaald via via!
Leuk om deze discussie te volgen. Ik heb vandaag net een bericht op FB gezet met de vraag of mensen niet zoveel acties e.d. willen delen op Facebook. Ik vind het persoonlijk erg irritant om mijn tijdlijn vol te zien staan met reclame.
Soms zit er best eens iets leuks tussen, maar dat is echt in 1 op de 15 gevallen zo.
Voor bedrijven is het natuurlijk een manier waarop veel mensen (die niet allemaal tot de doelgroep behoren waarschijnlijk) hun product of dienst zien. Gratis reclame, hoe simpel kan het zijn. Maar het komt hun imago op de lange termijn niet ten goede bij mij.
Er zijn echt wel originelere manieren en acties te bedenken voor op Facebook e.d. om op te vallen als bedrijf.
groet,
Maaike
Maaike, ik denk dat je vraag op Facebook onzinnig is. Men deelt wat hij wilt delen. Jij kan zelf de keuze maken of je dit wilt zien ja of nee. Gewoon onder het menu onder de knop ‘vrienden’ (rechts onder omslagfoto) “weergeven in overzicht” aanklikken! Et voila, je ziet van die persoon niets meer langs komen tenzij je specifiek naar zijn of haar wall toe gaat. Daarnaast, Facebook draait juist op dit principe van ‘sharen’! Facebook verdient aan het model dat bedrijven zich hier bevinden. En bedrijven zoeken juist dit medium om een groot publiek te trekken. En als je je er zo aan ergert, kan je wellicht beter kiezen voor Twitter?