Face-to-face-to-Facebook

Vers van de pers, fris en fruitig: de eerste blog van onze nieuwe Simmertwirre collega Joke Santema smaakt naar meer. Lees hier haar blog over een dag zonder Facebook.

 

Huppelend door een winkelstraat scanderen twee mensen door hun megafoons: ‘Wij hebben negen gemeenschappelijke vrienden, wij hebben negen gemeenschappelijke vrienden. Een vriend toegevoegd. Wij hebben tien gemeenschappelijke vrienden… ’ Mensen springen enthousiast tevoorschijn: ‘Vind ik leuk, vind ik leuk’. Vind jij dit ook leuk? Welkom in de wereld van ‘Wat als Facebook een dag niet werkte’.

Deze bizarre wereld wordt geschetst door de makers van de komische sketchshow ‘Wat Als?’ Hilarisch als iemand op een pleintje verkondigt: ‘Rick van Dale heeft net badparels gekocht, wbrrr, wat wordt dat zalig!’ Ietwat treurig als de oproep van een slenterende zonderlinge man klinkt: ‘Help Wim Vandecasteele om vrienden te vinden.’ De harde reactie van een passant: ‘Ik negeer uw vriendschapsverzoek’. Een ding wordt duidelijk gemaakt door deze sketch. De communicatievormen van Facebook slaan buiten hun context de plank mis en komen absurd over.

Maar ‘Wat Als’ de gangbare face-to-face communicatie gebruikt zou worden op Facebook? Zouden de badparels van Rick van Dale ‘gedeeld’ worden? Hmmm. Out of the blue meedelen dat je badparels hebt gekocht (wbrrr), zou toch bezorgde blikken opleveren.  Wim zou vast ook een andere reactie krijgen. ‘Hai Wim, lang niet gezien… ja druk gehad… wie weet kunnen we nog weer eens afspreken… op dit moment heb ik nog een pittig project lopen… ben ’s avonds veel op pad…’ Weinig statusupdates en omslachtige verhalen: de ingrediënten voor face-to-face-facebook.

Iedere situatie en relatie vraagt om specifieke communicatievormen. Het blijft een uitdaging om de juiste snaar te raken: welke manier van communicatie gebruik je en hoe geef je daar invulling aan? Een sketch als ‘Wat als Facebook een dag niet werkte’ laat  dat op een humorvolle manier zien.

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *